Izdvajamo:

tacka    Edukacija
linija
tacka    Važna dokumenta
linija
tacka    Unapređenje kvaliteta
linija
tacka    Javne nabavke
linija
tacka    Zdravstveni kalendar
linija
tacka    Finansijski izveštaj
linija
tacka    Publikacije
linija
tacka    Upravljanje med. otpadom
linija
tacka    Telefonski imenik
linija

mzs

rfzo

eu

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansira Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Lekarska komora Srbije
Komora medicinskih sestara i teh.
Zdravstveni savet Srbije
Opština Pirot
IZJZS "Dr M. Jovanović Batut"
ZZJZ Pirot
 
 

    Mejling lista
    Najnovije informacije i     obaveštenja na Vašoj
    e-mail   adresi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno 15.07.2016

Porodilište u Pirotu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Posetom Opštoj bolnici Pirotu uspešno se nastavlja humanitarna akcija “Blic fondacije” -“Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Odseku neonatologije je uručen 43-ći skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u pirotskom porodilištu biće proveren sluh.

Načelniku Službe za ginekologiju sa akušerstvom i neonatologijom, dr Vasilu Kirovu donaciju je uručio urednik akcije “Srce za decu” Velimir Perović: “Ne postoji ništa humanije nego boriti se da deca imaju srećno i zdravo detinjstvo. “Blic fondacija” je u protekle tri i po godine kroz akciju “Srce za decu” stvorila sve uslove za normalan život za više od 400 mališana iz socijalno ugroženih porodica, a ovom akcijom – obezbeđivanja aparata za neonatalni skrining sluha – omogućićemo i da deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju radosno detinjstvo. “Blic fondacija” se zahvaljuje svim ljudima velikog srca koji podržavaju naše humanitarne aktivnosti i bez kojih ne bismo mogli tako dugo i uspešno da trajemo, a pirotskom porodilištu želimo da ovaj aparat donosi samo radosne vesti i da svako dete može da čuje majčin glas”.

Humanitarnu akciju “Srce za decu” je medijski podržala i Radio televizija Srbije a posetom porodilištu Ana Reljić, novinarka i voditeljka u Informativnom programu RTSa je tom prilikom izjavila: “Veliko mi je zadovoljstvo i čast što danas u ime RTS- a prisustvujem ovom divnom događaju. Zbog ovog malog ali moćnog aparata, mnogo toga neće biti isto ni za roditelje beba ni za lekare u prorodilištu i to- u najboljem smislu. Svi smo tokom medijske kampanje koja je pratila akciju, naučili o značaju rane dijagnostke dečjeg sluha a rezultat akcije će već od avgusta biti sažet u jednu impresivnu rečenicu: Sva porodilišta u Srbiji imaju aparat za neonatalni skrining! Hvala svima koji su akciju pomogli i podržali, naročito onima koji su se uključili i učestvovali tokom TELETONa RTS-a u maju. Dokazali smo da imamo i sluha i srca za našu decu.”

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Zahvaljujući se Blic fondaciji na donaciji, Načelniku Službe za ginekologiju sa akušerstvom i neonatologijom, dr Vasil Kirov je rekao: “U našem porodilištu godišnje se rodi oko 600 beba. Kao i u većini porodilišta u Srbiji do sada nije rađen neonatalni skrining sluha kod beba. Na godišnjem nivou rađala se jedna beba sa padom ili bez sluha što je dijagostikovano kasnije. Uvođenjem ove metode i donacijom aparata svakoj novorođenoj bebi će biti proveren sluh od strane neonatologa za 3-5 dana od rođenja i na vreme započeti proces lečenja. Zahvaljujemo se RTS-u kao medijskom partneru, Blic fondaciji i svim donatorima I pokroviteljima ove akcije koji su se ukljičili u ovu akciju i donacijom ovog aparata omogućili da I našim bebama damo šansu da čuju I imaju srećnije detinjstvo.”.

Za pacijente:
tacka    Informator za pacijente
linija
   Kućni red
linija
   Saveti lekara
linija
   Zaštitnik pacijentovih prava
linija
   Liste čekanja
linija
o
Call centar
dzpirot
sld
SOU
vodici
palijativa
Svet Medicine Na Dlanu

 

Broj poseta:
Free Web Counter

O nama   I    Vesti   I   Mapa sajta   I   Kontakt   

© Opšta bolnica Pirot 2018    I   Odsek za informacione tehnologije