Izdvajamo:

tacka    Edukacija
linija
tacka    Važna dokumenta
linija
tacka    Unapređenje kvaliteta
linija
tacka    Javne nabavke
linija
tacka    Zdravstveni kalendar
linija
tacka    Finansijski izveštaj
linija
tacka    Publikacije
linija
tacka    Upravljanje med. otpadom
linija
tacka    Telefonski imenik
linija

mzs

rfzo
 
Lekarska komora Srbije
Komora medicinskih sestara i teh.
Zdravstveni savet Srbije
Opština Pirot
IZJZS "Dr M. Jovanović Batut"
ZZJZ Pirot
 
 

    Mejling lista
    Najnovije informacije i     obaveštenja na Vašoj
    e-mail   adresi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vesti

Objavljeno 23.04.2015.

Stvoreni uslovi za skrining metodu ranog otkrivanja raka dojke

skriningDanas je u pirotskoj Bolnici održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o novoj dijagnostičkoj proceduri i pružanju nove zdravstvene usluge gradjanima Pirota.

Dr  Goran Petrović, direktor Bolnice govorio je o realizaciji Akcionog plana kojim je dobijena saglasnost  za skrining metodu. Pirotska bolnica je ranije dobila od Ambasade Japana specijalni mamograf, koji je posle dobijanja svih dozvola i specijalne edukacije, omogućio bržu i precizniju dijagnostiku.

Dr Nenad Zdravković, specijalista rengenolog rekao je da je Vlada Srbije pre nekoliko godina donela odluku da se radi sistematsko mamografsko snimanje u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Posle odobrenja sredinom marta se krenulo sa radom . Uključen je Dom zdravlja, odnosno  Dispanzer za žene , koji poziva žene uzrasne dobi od 50 do 69 godinas da se odazovu pozivu. Vrlo je korisno sistematsko snimanje dojke poutem mamografije .

Dr Dragoslav Aleksić je jedan je od dvojice specijalista koji su edukovani za novi način biopsije dojke. On kaže da se do sada radila hirurška biopsija , koju su radili specijalisti hirurzi. Posle svih uslova koji su stvoreni, obezbedjenja aparata i edukacije, sada se u našoj Bolnici, medju retkim u Srbiji, radi biopsija dojke bez hirurškog zahvata, lokalnom anestezijom , što ubrzava ceo postupak i omogućava pacijentkinji da posle nalaza nastavlja dalju proceduru , u slučaju maligniteta.

Pirotska bolnica je, medju tri u Srbiji u kojoj će se raditi mamografska dijagnostika i biopsija bez hirurškog zahvata.

Izvor: plusonline.rs

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 01.04.2015.

Goran Petrović: Srbija kasni za Evropom, operativom i opremom

Goran Petrović, direktor Opšte bolnice Pirot, prisustvovao je 30.Kongresu evropskog uduženja urologa. Ovaj sastanak se održava jednom godišnje po gradovima Evrope, a ove godine održao se u Madridu.

Prema Petrovićevim rečima, sastanak obuhvata par celina, jedan deo čine predavanja, drugi deo poster prezentacije, treći video prezentacije, četvrti treninzi i peti deo savremena oprema i savremena dostignuća.

Sastanku je ove godine prisustvovalo oko 12.000 urologa ne samo iz Evrope nego i širom sveta, tako da sastanak ima veliku težinu i veliki je značaj za sve urologe. Videli smo gde smo, šta možemo i kako možemo. Mogu da kažem da ne kasnimo u godinama već u stepenicama za Evropom. Mi kasnimo što se tiče operative dve stepenice jer u Srbiji se još uvek radi otvorena hirurgija i počeci su laparaskopske hirurgije, a Evropa je savladala tu laparaskopsku hirurgiju, pa su prešli na robotsku hirurgiju zadnjih dve – tri godine. Tako da mi dosta kasnimo za njima i po pitanju operative i po pitanju opreme, rekao je Petrović.

........................................................................................................................................................................
Objavljeno 09.03.2015
.

Popravljen skener, počinju snimanja

ctSkener u Opštoj bolnici je popravljen i danas je počeo da radi i kako je rekao direktor Bolnice, dr Goran Petrović, hitni pacijenti kod kojih je potrebna dijagnostika skenerom biće odmah pregledani, a ostali pacijenti koji su na stacionarnom lečenju, biće pregledani u roku od tri dana.

S obzirom da svaka glava skenera može da uradi određen broj snimanja, Petrović je izrazio nadu da će racionalnim korišćenjem skenera doprineti dužem trajanju i mogućnosti upotrebe. Pacijenti upućeni na snimanje skenerom deliće se u tri grupe gde će prvu grupu činiti svi  hitni pacijenti koji će biti pregledani u roku od 24 sata, drugu grupu će činiti svi ležeći pacijenti koji će biti zbrinuti u roku od tri dana u skladu sa dijagnozom i treću grupu činiće pacijenti koji dolaze ambulantno na zakazane preglede.

Dr Nenad Zdravković, radiolog, istakao je da upute za skener mogu da pišu isključivo lekari specijalisti, a ne lekari opšte prakse i objasnio koji će kriterijumi biti uzeti u obzir prilikom obavljanja pregleda skenerom. Sa jedne strane je potreba da se prištedi upotreba skenera, ali je sa druge strane veoma važno istaći i štetnost snimanja skenerom po pacijenta, iz tog razloga će se skenerom snimati isključivo neophodni slučajevi.

Detaljnije, video...

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 05.03.2015.

Batut: Srednji intenzitet i široka rasprastranjenost virusa gripa

gripU Srbiji se registruje “srednji intenzitet aktivnosti i široka rasprostranjenost virusa gripa”, što je i očekivano za ovaj period godine, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”
U cirkulaciji su podtipovi virusa gripa A(H1)p, A(H3) i tip B, a dominantan podtip virusa gripa je A(H1)p”, objavljeno je 27. februara na sajtu tog instiututa.
Potvrđena je cirkulacija virusa gripa na teritoriji 18 okruga a do 27. februara “nijedan od njih nije prijavio epidemiju gripa među stanovništvom na svojoj teritoriji”.
Osobama sa blagim oblikom bolesti, uz konsultaciju lekarara, se preporučuje izolacija i nega kod kuće do oporavka, naveo je taj institut.

U “Batutu” je rečeno Tanjugu da će novi redovni sedmični izveštaj o ovogodišnjoj sezoni gripa biti objavljen tokom dana na sajtu tog Instituta.

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 28.01.2015.

Dr Petrović: Maksimalno ćemo ubrzati proceduru za osposobljavanje skenera

skenerDirektor Opšte bolnice Pirot, dr Goran Petrović, istakao je da je otvaranje tendera za nabavku opreme za popravku skenera 29. januara. Do sada je na računu obezbedjeno 5,5 miliona dinara, dok je za popravku skenera potrebno 12,7 miliona dinara.

- Do početka marta opštine Bela Palanka i Babušnica uplatiće po miliona dinara, dok se sa opštinom Pirot iznalazi rešenje za uplatu 2 miliona dinara, koliko je i obećano. Prema rečima direktora Petrovića biće učinjeno sve da se odluka o dobavljaču donese što pre, kako bi cela procedura bila završena u najkraćem mogućem roku, kaže direktor Petrović.   

Opšta Bolnica Pirot od Ministarstva zdravlja u 2014. godini dobila je najpre saglasnost za prijem 2 lekara i jedne medicinske sestre, a na jesen i saglasnost za prijem 3 radnika sa srednjom spremom, dr Goran Petrović.

- Što  se tiče specijalizacija, na osnovu rešenja ministarstva u 2014. odobreno je  5 specijalizacija i dve subspecijalizacije, dok je u 2015. planirano takodje 5 specijalizacija i jedna do dve subspecijalizacije. Novim Zakonom o sistematizaciji predvidjeno je da novozapošljeni lekari na specijalizacije ne čekaju dve godine, već ih dobijaju odmah, ističe doktor Petrović.  

Za pacijente:
tacka    Informator za pacijente
linija
   Kućni red
linija
   Saveti lekara
linija
   Zaštitnik pacijentovih prava
linija
   Liste čekanja
linija
o
dzpirot
sld
vodici
Svet Medicine Na Dlanu

 


O nama   I    Vesti   I   Mapa sajta   I   Kontakt   

© Opšta bolnica Pirot 2018