Izdvajamo:

tacka    Edukacija
linija
tacka    Važna dokumenta
linija
tacka    Unapređenje kvaliteta
linija
tacka    Javne nabavke
linija
tacka    Zdravstveni kalendar
linija
tacka    Finansijski izveštaj
linija
tacka    Publikacije
linija
tacka    Upravljanje med. otpadom
linija
tacka    Telefonski imenik
linija

mzs

rfzo
 
Lekarska komora Srbije
Komora medicinskih sestara i teh.
Zdravstveni savet Srbije
Opština Pirot
IZJZS "Dr M. Jovanović Batut"
ZZJZ Pirot
 
 

    Mejling lista
    Najnovije informacije i     obaveštenja na Vašoj
    e-mail   adresi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vesti

Objavljeno 02.01.2015

Uručeni pokloni prvim bebama rođenim u 2015.

bebePredsednik opštine Pirot Vladan Vasić i direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Zoran Nikolić posetili su danas Porodilište pirotske Opšte bolnice i uručili novogodišnje poklone prvim bebama rodjenim u ovom Porodilištu.

Prva beba rodjena u 2015. godini u Porodilištu pirotske Opšte bolnice je dečak i rodila ga je 1. januara Marija Stojanović (19,5 godina), dok je druga beba devojčica koju je rodila Marija Mijalković.Vasić je novinarima kazao da se tradicionalno prvih dana u Novoj godini obilazi Porodilište i dodeljuju paketići novorodjenoj deci."Najlepše je Novu godinu početi novim životom i radjanjem. Opstina Pirot finansiranjem iz opštinskog budžeta uvela je mnoge podsticajne mere kako bi se što više beba radjalo. I u ovoj godini smo podržali sve oblike socijalnih davanja, tu je podrška roditeljtsvu, deci, omladini i studentima. Nadam se da se ostvaruje polako onaj cilj da Pirot bude grad po meri dece", rekao je Vasić.

Nikolić je rekao da JP "Vodovod i kanalizacija" kao društveno odgovorno pomaže mnoge akcije za decu i mlade i one koji se bave sportom."Ovo je prva akcija u 2015. Biće ih naravno još. Drago mi je što Vodovod može da pomogne sve one akcije koje čine život jednog grada", rekao je Nikolić.

Direktor Opšte bolnice Goran Petrović je kazao da je zahvaljujući pomoći lokalne samouprave nastavljeno renoviranje te ustanova i da je nabavljena neophodna oprema za Porodilište.

Dežurni ginekolog Vanja Dimitrov je rekla da trenutno u Porodilištu ima osam beba.

Načelnik Službe ginekologije i akušerstva Sava Rančić je kazao da je prošle godine u ovom Porodilištu rodjeno 589 beba, kao i pretprošle godine.

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 26.12.2014.

Opšta bolnica dobila još dva savremena aparata

aparatiOpšta bolnica Pirot dobila je ovih dana još 2 savremena aparata. U našu ustanovu stigao je novi video-kolonoskopski stub sa dva nova kolonoskopska štapa, donacija Evropske unije od 36.000 evra, koja se realizuje preko Kancelarije za skrining.

Finalizovana je i donacija Češke razvojne agencije dopremanjem novog laparaskopskog stuba 45 hiljada evra. Doktor  Goran Petrović, direktor Bolnice na konfereciji za novinare, koja je tim povodom danas organizovana,  rekao je da je zanavljanje opreme ove godine bila značajna stavka u planu i programu naše zdravstvene ustanove. Novi aparat za laparaskopsku intervenciju dodatno će poboljšati kvalitet pružanja usluga u Operacionom bloku, uz samo činjenicu da je ovaj aparat jedan od četiri takve vrste u celoj Srbiji, rekao je primarijus doktor Srdjan Denčić, načelnik Hiruške službe. Doktor Zoran Jovanović, načelnik internističkog bloka istakao je značaj činjenice da je Pirotski okrug obuhvaćen skrining programom Ministarstva zdravlja, kada je u pitanju karcinom debelog creva, dojke i grlića materice.

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 24.11.2014.

Manjak lekara u Opštoj bolnici

Manjak kadrova jedan je od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavaju zdravstvene institucije u Srbiji, tako da je najava resornog ministra u vezi sa zapošljavanjem 340 lekara i 330 medicinskih sestara prihvaćena sa odobravanjem – posebno ako se uzme u obzir činjenica da je zapošljavanje u toj oblasti strogo kontrolisano od 2006. godine.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koju je krajem prošle godine usvojila Skupština Srbije, važiće do kraja 2015. godine. Novi  radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa. U skladu sa tim zdravstvene ustanove, zbog hroničnog manjka medicinskog ali i nemedicinskog osoblja, svakog meseca upućuju zahteve komisiji u kojima traže prijem novih lekara, kaže dr Goran Petrović, direktor pirotske Bolnice.

-  Mi ćemo konkretno do kraja ovog meseca, zbog odlaska u penziju,  imati odliv 19 lekara i medicinskih tehničara. Mi za njih nemamo zamenu. Svakog meseca pišemo Ministarstvu zdravlja da nam odobri zapošljavanje novih radnika, ali do sada nismo dobili odgovor. Takodje postoji problem i kada je broj medicinskih sestara u pitanju, kao i nemedicinskog osoblja. Ovo su problemi koji muče sve ustanove, ne samo našu. Mi prema kadrovskom planu koji utvrdjuje Ministarstvo zdravlja, na osnovu mnogobrojnih parametara, imamo 684 radnika. Da li će biti promena u novom kadrovskom planu videćemo, kaže direktor Petrović.

Lekara je sve manje i niko ne želi da zbog manjka osoblja bude dovedeno u pitanje kvalitet i obim usluga koje pružamo.

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 24.11.2014.

Opština Pirot opredelila 2 miliona dinara za popravku skenera

Skener u Opštoj bolnici i dalje ne radi zbog kvara na cevi, a za zamenu glave skenera neophodno je 12,7 miliona dinara. Doktor Goran  Petrović, direktor Bolnice u izjavi za Plus radio i Portal Plus online kaže da očekuju pomoć lokalnih samouprava Pirotskog okruga i Ministarstva zdravlja.

Opština Pirot je u okviru rebalansa budžeta za popravku skenera predvidela 2 miliona dinara, a ostalim opštinama okruga upućen je zahtev da za ove namene izdvoje po milion dinara. Gotovo polovinu sredstava obezbedilo je Delta Generali Osiguranje, očekujemo pomoć i resornog ministarstva, što bi uz neka naša ulaganja bilo dovoljno za popravku  skenera. I kada obezbedimo sredstva nećemo moći brzo da stavimo skener u funkciju, s obzirom da je reč o javnoj nabavci velike vrednosti, za koju je neophodna odredjena procedura od čitavih mesec ipo, dva,  kaže direktor Petrović.

Skener je instaliran 2011. godine zahvaljujući Ministarstvu zdravlja. Na njemu su, do kvara cevi skenera, urađena 6.132 pregleda, što je značajan broj imajući u vidu da svaka glava skenera ima svoj rok trajanja”, kazao je Petrović. Rukovodstvo pirotske bolnice postiglo je dogovor sa Institutom za radiologiju i Kliničkim centrom u Nišu da se tamo zbrinjavaju hitni slučajevi dok se ne popravi skener u Pirotu.

........................................................................................................................................................................
Objavljeno 14.11.2014.

Lekari proslavili Sveti Vrači

slavaPraznik Svetih Vrača Kozme i Damjana obeležava se 14.novembra u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje lekari slave kao zaštitnike svoje profesije.

U Pazarskoj crkvi je danas priređeno rezanje slavskog kolača gde su, pored ovogodišnjeg domaćina, kolačara, dr Nenada Zdravkovića, prisustvovali i drugi članovi Podružnice Pirot Srpskog lekarskog društva.

Prema rečima dr Zdravkovića ova slava se u Pirotu obeležava od 1991.godine, a od 2000.godine Podružnica Srpskog lekarskog društva je preuzela organizaciju ove slave, a ove godine će i pomoći u obnovi crkve u Sveti Vrači u selu Rasnica.

........................................................................................................................................................................

Objavljeno 05.11.2014.

Nova donacija Češke Opštoj bolnici

cesiDanas je u Opštoj bolnici Pirot održana je konferencija za novinare na kojoj je prezentovan memorandum o saradnji između Češke razvojne agencije i Opšte bolnice Pirot. Direktor Opšte bolnice dr Goran Petrović istakao je da je jedan deo u sklopu saradnje realizovan prošle godine, ove godine se realizovao i drugi deo, a saradnja se nastavlja i sledeće godine. Cilj saradnje je modernizacija i povećanje kapaciteta operacionog bloka Opšte bolnice Pirot. Vrednost donacije je oko 10 miliona čeških kruna, što je oko 400.000 evra.

Mihal Kaplan, direktor CRA izjavio je da je dugoročno opredeljenje Češke Republike da pomaže Republici Srbiji kroz razvojne projekte i trenutno su na nivou od milion evra donacije godišnje.

cesi2Ivana Pejić Povolna koja je projekt menadžer CRA rekla je da je Češka Republika sarađivala i sa bolnicom u Aranđelovcu i sa Domom zdravlja u Kragujevcu pri čemu ističe veoma dobre rezultate Kragujevačkog Doma zdravlja u protekloj godini.

Jirzi Kral, ekonomski savetnik ambasade u Beogradu izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom između Republike Srbije i Češke Republike i nadu da će se saradnja nastaviti isto tako dobro sa dobrim rezultatima.

U okviru drugog dela saradnje operacioni blok je dobio 3 operaciona stola i 4 operacione lampe, od toga 2 hirurška i 1 ortopedsko – traumatološki, a lampe su sa satelitima i jedna ima HD kameru.

Za pacijente:
tacka    Informator za pacijente
linija
   Kućni red
linija
   Saveti lekara
linija
   Zaštitnik pacijentovih prava
linija
   Liste čekanja
linija
o
dzpirot
sld
vodici
Svet Medicine Na Dlanu

 


O nama   I    Vesti   I   Mapa sajta   I   Kontakt   

© Opšta bolnica Pirot 2018