Izdvajamo:

tacka    Edukacija
linija
tacka    Važna dokumenta
linija
tacka    Unapređenje kvaliteta
linija
tacka    Javne nabavke
linija
tacka    Zdravstveni kalendar
linija
tacka    Finansijski izveštaj
linija
tacka    Publikacije
linija
tacka    Upravljanje med. otpadom
linija
tacka    Telefonski imenik
linija

mzs

rfzo
 
Lekarska komora Srbije
Komora medicinskih sestara i teh.
Zdravstveni savet Srbije
Opština Pirot
IZJZS "Dr M. Jovanović Batut"
ZZJZ Pirot
 
 

    Mejling lista
    Najnovije informacije i     obaveštenja na Vašoj
    e-mail   adresi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vesti


Objavljeno 31.12.2013.

Tigar Tyres donirao Opštoj bolnici Pirot reanimobil

U okviru projekta Growing together, koji podrazumeva podršku lokalnoj zajednici,  kompanija Tigar Tyres organizovala je potpisivanje ugovora sa menadžmentom Opšte bolnice Pirot o doniranju 35.000 evra za kupovinu savremeno opremeljenih ambulantnih kola.

- Na ovaj način obezbedili smo uslove za hitan transport pacijanata koji su životno ugroženi iz Opšte bolnice Pirot u referentnu ustanovu, Klinički centar Niš. U urgentnim situacijama vozilo će moći da u roku od pet minuta krene ka Nišu. Reanimobil jekompletno opremljen medicinskom opremom, kiseonikom za veštačko disanje, EKG-om, defibrilatorom, monitorom… Zahvaljujući razumevanju Tigar Tyresa, biće spašeni mnogi životi, kaže dr Goran Petrović, direktor pirotske bolnice i dodaje da je kompanija Tigar Tyres nedavno izdvojila i sredstva u visini od 1.300.000,00 din. kako bi bio osposobljen skener. 

-U okviru strateškog partnerstva pirotske bolnicei ove kompanije, definisane su oblasti u kojima je moguće ostvariti transfer znanja: deljenje znanja u oblasti procesnog pristupa, menadžment znanja, podizanje svesti o potrebi pregleda i zdravstvene zaštite, jačanje veza KCB Niš sa našom ustanovom. Nedavno je naša saradnja krunisana potpisivanjem dokumenta kojim se Opštoj bolnici Pirot vraća status Nastavne baze medicinskog fakulteta u Nišu, a nabavljen je elektro-hirurški nož Kardio-vaskularnoj klinici u Nišu, objašnjava dr Petrović.

.........................................................................................................................................................................
Objavljeno 12.12.2013

Otvoreno palijativno odeljenje u Pirotu

palijativniMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas u Opštoj bolnici u Pirotu Jedinicu za palijativno zbrinjavanje pacijenata u kojoj će jedan lekar, četiri medicinske sestre i jedan fizioterapeut brinuto o pacijentima u poslednjim fazama teških bolesti, teškim onkološkim pacijentima, kardiovaskularnim, pnulmološkim i drugim pacijentima.


Odeljenje ima četiri kreveta, a po rečima ministarke Dejanović, ovo je veliki dan za pirotsku bolnicu.

-Pirotska Bolnica je otvaranjem ovog prostora napravila jedan veliki korak i stvorila mogućnost da pored medicinskog osoblja o ovim pacijentima mogu da brinu i članovi porodice, stručnjaci Centra za socijalni rad, a mogu i da ih obidju sveštenici, rekla je Djukić Dejanović, posle obilaska ovog Odeljenja i razgovora sa četvoro pacijenata-kazala je ministarka Dejanović.

.........................................................................................................................................................................
Objavljeno 10.12.2013

Blag porast nataliteta u Pirotskom okrugu

ginU porodilištu Opšte bolnice u periodu od početka godine do 8. decembra  bilo  je 563 porođaja. U istom periodu prošle godine bilo je 15 porođaja manje, što prema rečima dr Save Rančića, načelnika Odeljenja ginekologije i akušerstva, predstavlja lagani trend porasta nataliteta u našem okrugu. Uslovi u porodilištu su na  zadovoljavajućem nivou, napominje dr Rančić.

-Veći broj porođaja u odnosu na prethodnu godinu pokazuje trend rasta u pogledu nataliteta. Tokom prošle godine bilo je 580 porođaja, očekujemo da do kraja ove godine bude više od 600. Uslovi u porodilištu jesu zadovoljavajući Mi smo prošle godine obezbedili nov porođajni krevet i sto za reanimaciju beba, otvorili smo i apartman za porodilje, čime smo im omogućili veći  komfor. Mi nastavljamo sa osavremenjavanjem porodilišta. U toku je nabavka novog  ginekološkog stola za pregled trudnica, jer sad to radimo na starim stolovima. I dalje ćemo raditi na poboljšanju uslova koji su sigurno bolji u odnosu na prethodne godine –kaže dr Rančić.

Objavljeno 09.12.2013

Bolnica postala naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta

nnbKako je ranije i najavljeno potpisan je ugovor sa Medicinskim fakutletom Univerziteta u Nišu na osnovu kog je Opšta bolnica Pirot postala naučno nastavna baza ovog fakulteta, kaže dr Goran Petrović, direktor pirotske bolnice. Proteklog vikenda potpisan je ugovor što znači da će lekari ove bolnice raditi kontinuiranu edukaciju u matičnoj ustanovi a fakultet će participirati u obezbeđivanju sredstava za izvođenje nastave. Dr Petrović kaže da je ideja da u narednom periodu lekari  Opšte bolncie postanu saradnici Medicinskog afakulteta a zatim i asistenti, docenti pa možda i profesori ovog  fakutleta.Objavljeno 22.11.2013

Pravovremena dijagnostika garant izlečenja

mamografNacionalni skrining program podrazumeva sistematski pregled svih žena posle u odredjenoj životnoj dobi. Opšta bolnica Pirot spremana je i u tehničkom i kadrovskom pogledu da sprovede Nacionalni skrining program na nivou Okruga, izjavio je dr Nenad Zdravković, zamenik direktora Bolnice. Pojedini Domovi zdravlja, koji su organizatori akcije, počeli su sa skriningom, kaže Zdravković, ali akcija još uvek nije u punom jeku


Mi imamo veliko iskustvo u toj dijagnostici. Više od 15 godina imamo mamograf, a pre godinu, dve smo dobili novi, digitalni mamograf koji je bolji od prethodnog, precizniji, pouzdaniji i sa boljom slikom. Normalno, imamo i veći broj edukovanih lekara koji radi mamografije i što se nas tiče u Opštoj bolnici, mi smo u potpunosti spremni da sprovedemo započetu akciju, čija je organizacija u nadležnosti domova zdravlja na nivou našeg Okruga. Mi se nadamo da će akcija, koja još uvek nije u punom jeku, imati stopostotni obuhvat. Nacionalni  skrining program nije kampanjska akcija. Ona je dugotrajnog karaktera i u skladu sa nalogom Ministarstva zdravlja sve žene, u zavisnosti od broja godina, moraju biti obuhvaćene pregledom -kaže dr Zdravković.

Od karcinom dojke svake godine oboli oko 4.000 žena. Medjutim, prema rečima dr Zdravkovića, zdravstvena kultura je u postepenom usponu i na našem području, tako da je sve manje pacijenata u poodmakloj fazi bolesti. On napominje da redovni pregledi omogućavaja dobru dijagnostiku i u velikom broju slučajeva stopostotno izlečenje.


Objavljeno 20.11.2013

Novi aparati smanjuju liste čekanja u Opštoj bolnici u Pirotu

direktorOpšta bolnica dobila je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Alfa banci  nove medicinske uređaje koji će značajno smanjiti liste čekanja na preglede rendgenom, ultra zvukom, a stigao je i novi moderan aparat za preglede debelog creva.

Direktor Opšte bolnice dr Goran Petrović kazao je da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Opšta bolnica opremljena sa nekoliko modernih aparata.

-Dobili smo ultrazvučni aparat marke “Toshiba” za rađenje ultrazvuka srca. S obzirom da imamo pet obučenih lekara znači da se aparat koristi svakodnevno, odnosno da svi “ležeći” pacijenti se svakodnevno pregledavaju a da se liste čekanja znatno smanjuje za sve ambulantne pacijente. Dobili smo i novi mikroskop za citoskrinsku dijagnosti sa hd ekranom i hd kamerom koji će omogućiti da u buduće ne bude zastoja u 2patološkoj dijagnostici. Dobijen je takođe i novi video-kolonoskopski sistem koji će omogućiti pregled debelog creva, takozvanu kolonoskopiju sa duplim kolonoskopskim štapom što će omogućiti da se pregledi obavljaju bez zastoja zbog kvarova na kolonoskopskom štapu, koji se dešavaju. U planu je da se instalira anesteziološki aparat tako da se u narednom periodu pregledi kolonoskopije rade uz anesteziju što će znatno olakšati preglede pacijentima. Pored toga, dobijena je i elektrohirurška jedinica koja će omogućiti obavljanje polipektomije. Do sada smo imali samo dijagnostiku debelog creva u cilju otkrivanja i prevencije karcinoma, a od sada ćemo osim dijagnostike imati mogućnost da radimo i terapijske procedure, za šta ćemo vrlo brzo poslati lekare na obuku-kazao je Petrović.
3Zahvaljujući donatorsku “Alfa banke” dobijen je  novi ultrazvučni digitalni portabilni kolor-dopler aparat, čime su liste čekanja na radiologiji značajno smanjenje
 -Nadamo se da će u narednom periodu liste čekanja biti od tri do pet dana, odnosno, samo onoliko koliko je potrebno za adekvatnu pripremu pacijenata za pregled-izjavio je dr Petrović i dodao da je novo rukovodstvo bolnice uspelo da smanji zatečena dugovanja koja su na početku mandata iznosila 89 miliona dinara. 

-Dugovanja su 10. novembra iznosila 65 miliona dinara. Očekujemo do kraja godine da se dug smanji na ispod 60 miliona što bi za nas bio značajan rezultat-kazao je dr Petrović.

Za pacijente:
tacka    Informator za pacijente
linija
   Kućni red
linija
   Saveti lekara
linija
   Zaštitnik pacijentovih prava
linija
   Liste čekanja
linija
o
dzpirot
sld
vodici
Svet Medicine Na Dlanu

 


O nama   I    Vesti   I   Mapa sajta   I   Kontakt   

© Opšta bolnica Pirot 2018