Izdvajamo:

tacka    Edukacija
linija
tacka    Važna dokumenta
linija
tacka    Unapređenje kvaliteta
linija
tacka    Javne nabavke
linija
tacka    Zdravstveni kalendar
linija
tacka    Finansijski izveštaj
linija
tacka    Publikacije
linija
tacka    Upravljanje med. otpadom
linija
tacka    Telefonski imenik
linija

mzs

rfzo
 
Lekarska komora Srbije
Komora medicinskih sestara i teh.
Zdravstveni savet Srbije
Opština Pirot
IZJZS "Dr M. Jovanović Batut"
ZZJZ Pirot
 
 

    Mejling lista
    Najnovije informacije i     obaveštenja na Vašoj
    e-mail   adresi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vesti

Objavljeno 02.01.2013.

bebaU 2012. rodjeno 580 beba

Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot i Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija, posetili su, po tradiciji, porodilište Gradske bolnice i bebama uručili poklone.
Prema zvaničnim podacima u porodilištu pirotske Bolnice tokom 2012. rođeno je 580 beba, što je za 6 više u odnosu na 2011. godinu.
Vladan Vasić, predsednik Opštine kaže da je pad nataliteta veliki problem i da pirotska Opština nastoji da značajnim davanjima utiče na ovaj problem.
Zoran Nikolić, direktor Vodovoda kaže da je ovo samo jedan od načina na koji ovo Javno preduzeće nastoji da utiče na bolji kvalitet života u Pirotu.

Boban Manić, lekar specijalista rekao je da je vredna svaka pomoć koja se pruža Porodilištu, što omogućava savremeniji način rada. Lokalna samouoprava na tom planu do sada je mnogo učinila.


Objavljeno 09.01.2013

Centralizovana nabavka materijala u zdravstvenim ustanovama

Jedna od novina koju uvodi Ministarstvo zdravlja  jeste centralizovana nabavka lekova, potrošnog i laboratorijskog materaijala u zdravstvenim ustanovama. Dr Radovan Ilić, direktor Opšte bolnice, kaže da je za sada poznata samo procedura oko nabavke lekova.

-Na osnovu uputstava koje smo dobili tokom prošlog meseca, da apliciramo na zvaničnoj tabeli RFZO, konkretno za lekove, jer se jedino ta procedura za sad razrađuje. Bili smo  u obavezi da svoje potrebe iskažemo u skladu sa raspoloživim sredstvima, koja će biti u istom iznosu kao i prethodne godine,. Imali smo obavezu da svoje potrebe računamo po cenama lekova koje je odredio Republički fond. Ono što mogu reći na osnovu dosadašnje prakse jeste činjenica da smo lekove u okviru sopstvenih javnih nabavki  nabavljali po znatno nižim cenama od cena koje je odredio Republički fond. To govori da ukoliko se u ovoj godini bude  kalkulisalo sa cenama koje je odredio Fond, imaćemo na raspolaganju znatno manje količine lekova u odnosu na prethodne godine – kaže doktor Ilić.

Dr Ilić ističe da iznos sredstva koja će bolnici biti odobrena u narednoj godini neće biti manja u odnosu na ona koja su korišćena u prethodnoj.

-Važno je napomenuti da ćemo i ove godine imati isto opredeljenih sredstava za celokupne troškove kao i prethodne godine , što znači da ćemo u skladu sa njima kalkulisati sve ono što ćemo raditi. Pri čemu moramo voditi računa da zadovoljimo i osnovne zahteve da planovi rada ne mogu biti manji od onih koji su realizovani prethodne godine- dodaje doktor Ilić.

Ministarstvo zdravlja dalo je nalog direktorima zdravstvenih ustanova da obezbede potrošni materijal za prvu polovinu naredne godine , a od 31. marta biće organizovani centralizovani tenderi za obezbeđenje materijala potrebnog za drugu polovinu godine, ovaj rok je prema rečima dr Iića produžen do  30 maja.


Objavljeno 29.11.2012.

U Opštoj bolnici donirani mamograf u funkciji

U okviru prošlogodišnje donacije Vlade Japana, u cilju unapređenja zdravstvenog sistema i implementacije Nacinalnog programa  “Srbija protiv raka” ,  u našu zemlju stiglo je  tridesetak mamografa, od kojih je jedan instaliran u Opštoj bolnici Pirot.  Kao ključni problem koji se pominje poslednjih dana je   nedostatak stručnog kadra koji bi radili na aparatima. Prema rečima direktora ove zdravstvene ustanove, dr Radovana Ilića, u pirotskoj bolnici problema nema, stručni kadar je obučen, mamograf u funkciji i za kratko vreme urađen je veliki broj preventivnih pregleda.


-Mi smo svesno ušli u taj projekat Ministarstva zadravlja i iskoristili tu donaciju japanskog  naroda i dobili jedan analogni mamograf . Svakako ispoštovali smo ono što je projekat predvideo, između ostalog tu je bila obuka radiologa i radioloških tehničara za rad na mamografu. Mi smo sve to prošli, mamograf je više od godinu dana u funkciji i više od 800 žena je pregledano na njemu. Ono o čemu možemo pričati jeste neka racionalna frekvencija prgleda na tim uređajima, ali u situaciji kada nam je zakonska regulativa  takva da mi još uvek nemamo zakon koji regulište mamografiju kao skrining metodu. Da pojasnim, to je masovno snimanje ne samo bolesnih ili sumnjivih već i zdravih osoba u cilju ranog otkrivanja nekih bolesnih stanja. Dakle mamografija još uvek nije ta, takozvana, skrinig metoda ali bez obzira na to smatram da imamo sasvim solidan obuhvat žena Pirotskog okruga što se tiče ranog otrkivanja raka dojke, o čemu svedoči i broj pregleda na ovom mamografu – kaže doktor Ilić.

Pojedine grane medicine su deficitarne u zdravstvenim ustanovama, medju njima je i radiologija, kaže dr Ilić,  i dodaje da pirotska bolnica ima broj radiologa prema broju utvrđenom normativima, kao i da očekuje da nadležno Ministarstvo u narednom periodu dodatnim merama reši problem nedostatka stručnog kadra.

 

Za pacijente:
tacka    Informator za pacijente
linija
   Kućni red
linija
   Saveti lekara
linija
   Zaštitnik pacijentovih prava
linija
   Liste čekanja
linija
o
dzpirot
sld
vodici
Svet Medicine Na Dlanu

 


O nama   I    Vesti   I   Mapa sajta   I   Kontakt   

© Opšta bolnica Pirot 2018